Jacob Holmström – triss i fisk

Jacob Holmström som drev tvåstjärniga Gastrologik i över ett decennium och sedan avslutade sin Stockholmsvistelse genom att ansvara för Nobelmiddagen 2023 har nu skapat tre recept för oss surströmmingsälskare.

Numera bor Jacob i Halmstad och driver tillsammans med sin hustru Emelie Leijon Restaurang Fyr belägen vid strandkanten i Tylösand.

Smaklig spis!

INGREDIENSER

  • Hårt tunnbröd
  • Smör
  • 5-6 rensade surströmmingar
  • 2 kokta mandelpotatisar
  • Finhackad rödlök
  • Gräddfil
  • Tomat
  • Äppelmos
  • Västerbottenost

André är en av de tre saltÖRERNA

GÖR SÅ HÄR

Bred ett tunt lager smör på tunnbrödsskivan. Detta hjälper att hålla de övriga ingredienserna på plats. Täck tunnbrödet med fem till sex rensade surströmmingar. Skiva potatisen och lägg på fisken. Klicka på gräddfil och strö på den finhackade rödlöken.

Rödlöken ger en härlig skärpa och crunch till klämman. Skiva tomaterna sprid jämnt över rödlöken. Klicka nu eller bred ett tunt lager äppelmos över tomaterna. Äppelmoset ger en söt och syrlig kontrast till de andra smakerna. Avsluta med att lägga ett par skivor västerbottensost på toppen. Osten tillför en rik och nötig smak som kompletterar de andra ingredienserna.

JOHANBERLIN, SALTÖR

Krokett med rökt torsk och surströmming

INGREDIENSER

  • 1/2 finhackad gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 dl tjock bechamelsås
  • 200g rökt torsk eller annan varmrökt fisk
  • 4 st surströmmingsfiléer, skurna i små bitar
  • 2 msk finhackad gräslök
  • 1 st citron, både zest och juice
  • Svartpeppar
  • Vetemjöl
  • Ägg
  • Panko
  • Frityrolja

GÖR SÅ HÄR

Stek den finhackade löken i smör tills den mjuknat. Tillsätt bechamelsås och dra pannan åt sidan. Vispa ner den varmrökta fisken så att den finfördelar sig. Smaksätt med surströmming, gräslök, citronzest, svartpeppar och lite salt om det behövs. Låt svalna helt och rulla därefter till små bollar som läggs i frysen i ett par timmar.

Panera bollarna i mjöl följt av lättvispat ägg och sist panko. Låt därefter tina i någon timma innan fritering.

Fritera bollarna på 170 grader tills de är gyllene.

Servera som snacks tillsammans med lite citronjuice.

Krokett

Frasvåffla med surströmming, syrad grädde, lök och citron

INGREDIENSER

  • 150g brynt smör
  • 480g vetemjöl
  • 10g salt
  • 10g bakpulver
  • 500g mjölk
  • 500g kolsyrat vatten
  • Crème fraiche eller smetana
  • Finhackad rödlök
  • Dill
  • Citron
  • Surströmmingsfiléer

GÖR SÅ HÄR

Smält smöret och blanda med vetemjölet och tillsätt sedan alla andra ingredienser och vispa slätt.

Häll på en sifonflaska och ladda med 2 patroner.

Baka i våffeljärn till frasiga våfflor, bryt isär våffelbitarna och servera med tillbehören ovanpå.

Frasvåffla med surströmming

Caesarsuris som caesarsallad

INGREDIENSER

  • 150g brynt smör
  • 2 st surströmmingsfiléer
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 50g parmesan
  • 200g tempererat normalsaltat smör
  • Svartpeppar
  • Citronjuice

GÖR SÅ HÄR

Finhacka surströmmingsfiléerna och vitlöken och blanda ihop med det mjuka smöret. Riv parmesanen på den fina sidan av rivjärnet och blanda i. Smaksätt med citron och svartpeppar.

Använd dressingen som smaksättning till varma grönsaker som svartkål, grönkål, brysselkål, broccoli eller vad som säsongen tillåter. En riktig smakförhöjare!

Caesarsuris