En svensk
kulturskatt
”Surströmming är en norrländsk nationalrätt av strömming, som en längre tid fått ligga i saltlake samt sedan jäsa, luktar obehagligt och starkt men anses allmänt som en stor läckerhet, i synnerhet i Norrland.”
Åhlén & Åkerlunds konversationslexikon från 1929
Gösta Hannells Fisksalteri är världens största inläggare av surströmming som förädlar en mattradition som går tillbaka till 1500-talet. På grund av Gustav Vasas krigsföring med den tyska Hansan uppstod saltbrist på norrlandskusten. Nöden är uppfinningarnas moder och fiskare som behövde lagra sin fångst under vinterhalvåret var tvungna att använda det lilla saltet de hade. Istället för salt strömming i tunnan startade då en fermenteringsprocess som resulterade i surströmming.
Kopplingen till kriget fortsätter. Surströmmingskungen Gösta Hannell grundade fisksalteriet i Skagshamn på 1940-talet då andra världskriget pågick som värst. Under kriget var det svårt att få tag i plåtburkar att förvara fisken i. Gösta Hannell såg potentialen i sin fisk, men också konsekvensen av emballagebegränsningen och tog därmed saken, det vill säga plåtburken, i egna händer och startade en produktion av plåtemballage. Surströmming är mer än bara mat – det är en upplevelse. Det är vår finaste nationalrätt som firar svensk kultur och historia. Surströmmingsskivan är för många svenskar en högt värderad högtid – just därför älskar vi på Gösta Hannells Fisksalteri att vårda och utveckla denna tradition. Vi är stolta över att erbjuda en produkt som är djupt rotad i svensk historia och uppskattad av såväl nuvarande som kommande generationer.
En svensk
kulturskatt
”Surströmming är en norrländsk nationalrätt av strömming, som en längre tid fått ligga i saltlake samt sedan jäsa, luktar obehagligt och starkt men anses allmänt som en stor läckerhet, i synnerhet i Norrland.”
Åhlén & Åkerlunds konversationslexikon från 1929
Gösta Hannells Fisksalteri är världens största inläggare av surströmming som förädlar en mattradition som går tillbaka till 1500-talet. På grund av Gustav Vasas krigsföring med den tyska Hansan uppstod saltbrist på norrlandskusten. Nöden är uppfinningarnas moder och fiskare som behövde lagra sin fångst under vinterhalvåret var tvungna att använda det lilla saltet de hade. Istället för salt strömming i tunnan startade då en fermenteringsprocess som resulterade i surströmming.
Kopplingen till kriget fortsätter. Surströmmingskungen Gösta Hannell grundade fisksalteriet i Skagshamn på 1940-talet då andra världskriget pågick som värst. Under kriget var det svårt att få tag i plåtburkar att förvara fisken i. Gösta Hannell såg potentialen i sin fisk, men också konsekvensen av emballagebegränsningen och tog därmed saken, det vill säga plåtburken, i egna händer och startade en produktion av plåtemballage. Surströmming är mer än bara mat – det är en upplevelse. Det är vår finaste nationalrätt som firar svensk kultur och historia. Surströmmingsskivan är för många svenskar en högt värderad högtid – just därför älskar vi på Gösta Hannells Fisksalteri att vårda och utveckla denna tradition. Vi är stolta över att erbjuda en produkt som är djupt rotad i svensk historia och uppskattad av såväl nuvarande som kommande generationer.

En svensk
kulturskatt
”Surströmming är en norrländsk nationalrätt av strömming, som en längre tid fått ligga i saltlake samt sedan jäsa, luktar obehagligt och starkt men anses allmänt som en stor läckerhet, i synnerhet i Norrland.”
Åhlén & Åkerlunds konversationslexikon från 1929
Gösta Hannells Fisksalteri är världens största inläggare av surströmming som förädlar en mattradition som går tillbaka till 1500-talet. På grund av Gustav Vasas krigsföring med den tyska Hansan uppstod saltbrist på norrlandskusten. Nöden är uppfinningarnas moder och fiskare som behövde lagra sin fångst under vinterhalvåret var tvungna att använda det lilla saltet de hade. Istället för salt strömming i tunnan startade då en fermenteringsprocess som resulterade i surströmming.
Kopplingen till kriget fortsätter. Surströmmingskungen Gösta Hannell grundade fisksalteriet i Skagshamn på 1940-talet då andra världskriget pågick som värst. Under kriget var det svårt att få tag i plåtburkar att förvara fisken i. Gösta Hannell såg potentialen i sin fisk, men också konsekvensen av emballagebegränsningen och tog därmed saken, det vill säga plåtburken, i egna händer och startade en produktion av plåtemballage. Surströmming är mer än bara mat – det är en upplevelse. Det är vår finaste nationalrätt som firar svensk kultur och historia. Surströmmingsskivan är för många svenskar en högt värderad högtid – just därför älskar vi på Gösta Hannells Fisksalteri att vårda och utveckla denna tradition. Vi är stolta över att erbjuda en produkt som är djupt rotad i svensk historia och uppskattad av såväl nuvarande som kommande generationer.
Från Skagshamn till Svenska Hem
Från Gösta Hannells visionära grund i Skagshamns idylliska hamn till varje välkänd Röda Ulvens burk, bär vårt arv en berättelse om innovation, kvalitet och det djärva entreprenörskapet som formade vårt salteri. Följ med oss på en resa genom tiden, där varje burk inte bara är en del av Sveriges kulinariska historia utan också ett bevis på det hantverk och den omsorg som går in i att bevara och hedra traditionen av surströmming.
Gösta Hannell var en av sex bröder uppväxta i Skeppsmalen där fiske var en del av vardagen. Tidigt 30-tal införskaffade bröderna en lastbil för att själva kunna sälja och leverera fisken de hade och 1937 startade de tre av bröderna ett fisksalteri för både surströmming och saltströmming. 1942 byggdes salteriet i Skagshamn som än idag står på samma plats. 1945 under brinnande krig byggdes salteriet ut och den vintern började man även tillverka sina egna plåtburkar. Verksamheten växte och gick från 10 anställda till 30 året efter. 1947 stod Gösta som egen ägare till salteriet och Gösta Hannells Fisksalteri introducerades 1950. Varumärket Röda Ulven togs stax under Göstas vingar och dag är varumärket synonymt för surströmming.
GÖSTA HANNELL
Var e vargen
På Röda Ulven Surströmming ser vi en djup symbolik i den fråga som genomsyrar Imperiets ikoniska låt. För oss handlar den inte om en varg – utan om en livsstil av äkthet.
I en värld där allt ska vara snabbt, milt och riskfritt, står både Imperiets varg och vår surströmming som motpoler: råa, komplexa och oförlåtande. Vi älskar den för dess ärlighet – den vägrar romantisera det som är svårt, precis som vi vägrar mildra det som gör oss unika.
Röda Ulven vill bevara det förflutna, revoltera mot konformitet och representera den primala kraft som har gått förlorad i en industrialiserad värld av ”betongmaskiner” och ”stålskogar”.
Surströmming är en svensk kulturskatt och vårt främsta uppdrag är att bevara en kulinarisk tradition som står i kontrast till modern massproducerad mat. Vår ulv är en rebell. En symbol för det vilda som vägrar tämjas.*
* ”Var e vargen” är en låt skriven och framförd av Imperiet. Alla rättigheter till musik och texter tillhör respektive upphovsrättsinnehavare. Denna text är en hyllning och inte associerad med Imperiet.
Hello world
Upptäck surströmmingens resa från Skagshamn till världens alla hörn. Den älskade och omtvistade svenska delikatessen har navigerat genom EU:s strikta livsmedelsregler för att bevara sin plats på den kulturella och kulinariska kartan. Lär dig mer om var i världen Röda Ulven konsumeras och uppmärksammas.
Visste du att Röda Ulven är sveriges största
och mest kända surströmmingsmärke?
Det är en kylkonserv, du hittar den i kyldisken
Visste du att Röda Ulven är sveriges största
och mest kända surströmmingsmärke?
Det är en kylkonserv, du hittar den i kyldisken
och mest kända surströmmingsmärke?